Přijímáme objednávky na rok 2017!!!

Med si můžete objednat na tel. čísle 605 521 429 nebo můžete využít tento FORMULÁŘ.

Zakoupit si ho můžete na adrese Vrchlického 824, Jičín, nebo Vám ho  po domluvě přivezeme.

O naší včelnici

Včelnice se nachází nedaleko Jičína v obci Lužany. Je umístěna na pozemních ovocnářské Farmy Rubín Lužany. Farma se rozkládá na 10 ha., kde je pěstováno ovoce v bio kvalitě. Takové prostředí našim včelám velmi svědčí.  Blízko včelnice jsou také listnaté i jehličnaté lesy, které dávají v příznivých dobách medovicový med.

Proč jsme začali chovat včely, se můžete dozvědět ZDE.

DSC03121DSC03125DSC03149

DSC03148DSC03152DSC03161

Naše ceny

Med květový 950 g............................130 Kč
Med květový 490 g............................ 80 Kč

(Obvykle má bílou až světle žlutou barvu s nádechem zavařených hrušek. Vytáčíme zhruba koncem května a může obsahovat nektar jabloní, třešní, hrušní, řepky, slivoní, pampelišek...)

Med smíšený 950 g........................... 150 Kč
Med smíšený 490 g............................80 Kč

(Obvykle má zlatavou barvu jako med z pohádky. Vytáčíme zhruba koncem června a může obsahovat nektar z malin, ostružin, lípy, akátu, medovici....)

Med medovicový (lesní) 950 g...........150 Kč
Med medovicový (lesní) 490 g........... 80 Kč

(Má barvu hluboké letní noci. Vytáčíme zhruba koncem července a obsahuje medovici. Je to med, kterého je obvykle menší množství. )

Rozšířené mýty o medu a včelách:

• Tmavý med je lepší, než světlý.
  • Tmavý (lesní) med pochází z lesa.
  • Med nosí včela do úlu v košíčkách, které má na nožičkách.
  • Med kazí zuby.
  • ...a jedna nepříjemná pravda o stále tekutém medu, který Vám nabídnou například v hotelu při snídani na "švédském stole". Med bývá v malých jednorázových baleních, stejně jako se dává např. marmeláda.

Jak je to doopravdy?   Klikněte sem.

Naše včelařské zásady

• Nikdy našim včelám nebereme všechen med. Na zimu je pouze přikrmujeme. Snažíme se tak zachovávat rovnováhu mezi tím, co potřebují ony, a co od nich chceme my. Včely tak mohou lépe bojovat s různými nemocemi, a jsou na jaře vitálnější a silnější.
  • Včely zimujeme min. na třech vysokých nástavcích typu Langstroth 1/1.  Nejsou tak stresované nedostatkem prostoru, který je potřeba zvl. při jejich jarním rozvoji.
  • Každý rok vytavíme třetinu plástů v plodištních nástavcích. Staráme se tak spolu se včelami o čistotu a hygienu v úlu. Tím napomáháme lepšímu zdravotnímu stavu včelstev.
  • Včelaříme bez mateří mřížky. Aktivitu včelí matky při kladení vajíček nijak neomezujeme. Respektujeme tak potřeby včel, kterým po dlouhá statisíciletí nikdo nic nediktoval.