Jeden dobrý skutek razí cestu druhému

"Snad nikde jinde jsem nepocítila skutečné naplnění těchto slov Vincenta z Pauly, jako při práci v dobrovolnickém centru. Vždyť za poslední rok projevilo tolik mladých lidí opravdovou touhu pomáhat a přiblížit se lidskému trápení či stáří přímo v nemocnici v Kutné Hoře a Čáslavi! Až mi dělalo starosti, jestli to zvládneme. O to větší radost jsem měla, že můžeme využít peníze z Tříkrálové sbírky na posílení kapacity našeho centra," říká Marie Macková, koordinátorka dobrovolníků z Oblastní charity Kutná Hora. Děkujeme!

Charita se přidává k výzvě Giving Tuesday

Srdce na talíři - kuchař Dalibor Navrátil s charitním týmem. Foto: Per Kulhánek

Na úterý 28. listopadu připadá letos celosvětový „největší svátek dárcovství a nejštědřejší den v roce“, ke kterému se připojuje také Charita ČR. Prostřednictvím dárcovské platformy můžete přispět na některý z jejích projektů – například podpořit Klub přátel Caritas (více zde) nebo pomoci rodinám v Iráku, které z domova vyhnala válka (více zde).

Přes 200 podporovaných žáků letos dokončilo základní školu

Projekt Adopce na dálku® hradecké diecézní Charity umožňuje chudým indickým dětem získat kvalitní vzdělání. Je to běh na dlouhou trať. Důležitým mezníkem je dokončení 10. ročníku základní školy. Dokončené základní vzdělání žákům dává slušné možnosti budoucího uplatnění. Díky projektu Adopce na dálku® dokončilo letos vzdělání celkem 239 žáků. Někteří z nich se přihlásili na dvouletý kurz, který je připraví na studium na vysoké škole. Jiní nyní navštěvují počítačové kurzy nebo si už našli práci.

Charita se stala oficiálním partnerem Národní potravinové sbírky

Charita Česká republika, platforma Byznys pro společnost, Česká federace potravinových bank, NADĚJE a Armáda spásy ve čtvrtek 22. června podepsaly Memorandum o spolupráci v rámci příprav a realizace Národní potravinové sbírky 2017. Tímto aktem byly oficiálně zahájeny přípravy jejího letošního 5. ročníku, který se uskuteční 11. listopadu 2017.

Oslavy čtvrtstoletí charity v Neratově

Bezmála tři stovky návštěvníků připutovaly v pátek 2. června do Neratova v Orlických horách, aby společně oslavili 25. výročí charity v královéhradecké diecézi. Po slavnostní děkovné mši svaté v prosluněném poutním kostele Nanebevzetí Panny Marie bylo oceněno devatenáct charitních pracovníků a dobrovolníků za obětavou práci pro nemocné a potřebné. Přátelské setkání završil odpolední koncert písničkáře Pavla Helana.

Oslavy 25. výročí v Neratově

Letos je to právě 25 let, co arcibiskup Karel Otčenášek obnovil činnost Diecézní charity Hradec Králové. Čtvrtstoletí od svého vzniku si připomínají i mnohé regionální Charity. Při této příležitosti bude v pátek 2. června od 10 hod. sloužena slavnostní a děkovná mše svatá v poutním kostele v Neratově, kterou bude celebrovat prezident Diecézní charity Mons. Josef Suchár spolu s hostujícími biskupy a kněžími. Poté bude oceněno 19 pracovníků a dobrovolníků za obětavou práci v Charitě. Oslavy zakončí koncert písničkáře Pavla Helana od 14:30 v poutním kostele.

Pětina rodin v Česku se potýká s chudobou

Každá pátá česká rodina s nezaopatřenými dětmi se nachází ve špatné ekonomické situaci, v absolutních číslech jde o 233 tisíc rodin z celé České republiky. Nejhorší situace je podle aktuálního průzkumu Charity ČR v rodinách s rodiči ve věku nad 40 let.

Dobře odvedená sociální práce nemá být vidět

Sociální práce je spíše poslání než povolání. Zaslouží si naši úctu. Snímek: Richard Bouda

V úterý 21. března si připomenáme Světový den sociální práce. Všem, kdo se starají o druhé a vytvářejí tak lidštější prostředí, poděkoval k tomuto světovému dni kardinál Dominik Duka. S charitní koordinátorkou Ivou Kuchyňkovou jsme hovořili o tom, k čemu jsou dobří průvodci lidí v nouzi, co všechno musí zvládnout a jak se jim u nás daří.

Výtěžek letošní Tříkrálové sbírky překonal 100 milionů korun. Děkujeme!

Tříkrálové kolednice z Chotče na Pardubicku. Snímek Martina Chvojková

Obsah všech kolednických pokladniček Tříkrálové sbírky 2017 je úředně sečten. Výsledná částka koledy činí obdivuhodných 99,2 milionů Kč, spolu s DMS pak výnos poprvé překročil hodnotu sta milionů korun. To je o téměř 3 miliony více než loni. Výnos sbírky tradičně pomůže v České republice lidem v sociální nouzi, rodinám s dětmi v tísni, lidem s postižením či vážně nemocným, seniorům a dalším ohroženým skupinám obyvatel.

Tříkrálové peníze pomohou nemocným a potřebným u nás i v zahraničí

Lidé v královéhradecké diecézi opět projevili velkou solidaritu a do tříkrálových kasiček přispěli rekordních více než 15 milionů korun. Děkujeme všem dárcům za štědrost. Díky také koledníkům a dobrovolníkům za pomoc při letošní obzvlášť mrazivé koledě. Charity z darovaných peněz podpoří především vlastní služby pro nemocné a potřebné ve svých regionech. Část výtěžku sbírky poputuje na humanitární projekty v zahraničí.