Klienti z PoHoDy byli na třídenním výletě v Praze

Vícedenní výlet pro klienty byl cílem letošního léta. Pracovnice se shodly, že právě hlavní město poskytne klientům zajímavý program v dobrém i špatném počasí. Zbývalo tedy vše detailně naplánovat a rozdávat přihlášky. Nakonec jelo sedm klientů se třemi pracovnicemi klubu.

Na pravý výlet se jezdí vlakem, proto i náš sraz začal 15. srpna na vlakovém nádraží v Hořicích. Všem klientům jsme u vlaku rozdali důležité kontakty – telefony na pracovnice a adresu ubytování, kdyby se náhodou ztratili. Cesta vlakem byla dlouhá tak akorát na svačinu a zajímání se o detaily programu. Když jsme před jedenáctou dopolední dorazili na Hlavní nádraží v Praze, všechny klienty jsme poučili o tom, jaké Praha skrývá nástrahy, zejména pak kapesní zloděje a davy lidí. Naše první cesta vedla kolem budovy opery, divadla a muzea až na Náměstí Míru, kde jsme byli ubytováni v domově u sv. Ludmily, ihned vedle kostela. Výhled z pokoje byl opravdu luxusní, jak by řekli naši klienti. Ubytování s sebou nese vybalování a povlékání postele, žádného klienta jsme to nemuseli učit, zvládli to na jedničku sami. Možná právě i díky blížícímu se obědu, který nás čekal v KFC. Klienti si dostatečně naplnili bříška a mohli jsme pokračovat za naším prvním cílem – Muzeum Policie. Kdo už někdy v tomto muzeu byl, ví, že je opravdu rozsáhlé, plné zajímavých expozic v historické budově na pražském Karlově. V muzeu se nám nejvíce líbilo vše, co jsme si mohli vyzkoušet – např. fotka na policejní motorce, zkouška pravosti peněz či porovnání otisků prstů. Velmi zajímavá byla také expozice protidrogového oddělení, kde mimo jiné běžel dokument Katka od Heleny Třeštíkové. Cestou z muzea jsme se zastavili u výhledu na Nuselský most a šli cestou na Výtoň, kde nás čekala plavba přívozem na Císařskou louku. Protože bylo parné odpoledne, neváhali jsme si ochladit nohy ve Vltavě s výhledem na Vyšehrad. Po odpočinku jsme spěchali zpátky na ubytování, byl totiž čas večeře. Večeří však program nekončil – klienti měli před sebou ještě bojovku, kde mimo jiné museli ze svých těl poskládat nápis Praha. Jestli se nám to podařilo, zjistíte na fotkách pod článkem. Výhrou večerní soutěže byl vstup na terasu ubytování, která nám otevřela překrásné výhledy na noční Prahu, zejména pak Petřín a Hradčany.

Druhý den ráno jsme u snídaně společně probírali program. Počasí bylo velmi proměnlivé a tak zcela nepřálo celodenní cestě na Pražský hrad. Zabalili jsme vše potřebné a vyrazili. První zastávka byla u koně na Václavském náměstí. Poté jsme se zašli osvěžit do cukrárny a odpočinout do Františkánské zahrady, kde jsme objevili hřiště. Cestou Na příkopech nás zastihl déšť, naneštěstí se akorát otevíralo legendární hračkářství Hamleys! A tak jsme neváhali a navštívili jej. Půl hodina byla opravdu málo na tolik pohádkových a filmových postav a zábavy. Počasí se mezitím umoudřilo a mohli jsme tak pokračovat na Staroměstské náměstí. Nejprve jsme se zastavili u Husova pomníku, kde jsme se shodli, že hesla, která pomník ukrývá, jsou stále aktuální. Blížila se jedenáctá hodina a tak jsme šli do davu sledovat Orloj. Dále jsme pokračovali Královskou cestou přes Karlův most, kde jsme si mimo jiné připomněli příběh Chobotniček z Čertovky. Zastavili jsme se až na Malostranském náměstí, kde nás čekal oběd v McDonald ‘s. Po příchodu na náměstí nás však opět zradilo počasí. Na hrad to bylo v tak silném dešti daleko a tak jsme zastavili u kostela sv. Mikuláše, kam nás díky nepřízni počasí pustili zdarma. Mohli jsme si tak nejen odpočinout v krásných prostorech, ale také přečkat silnou průtrž mračen, která trvala hodinu. Cesta Nerudovou ulicí je do strmého kopce a tak jsme se na jejím konci zastavili a povídali si před domem U dvou slunců o Janu Nerudovi. Pražský hrad jsme již měli nadosah. Prohlídka chrámu sv. Víta byla úchvatná, avšak výhled z jeho jižní věže byl ještě lepší, poskytuje totiž výhled na celou Prahu. V prostorách hradu jsme se ještě chvíli procházeli, klienti se však neskutečně těšili na rozchod na Václavském náměstí, který si vybrali místo další cesty na Petřín. A tak jsme pospíchali na metro, které nás na místo rozchodu rychle dovezlo. Rozchod přinesl spoustu radosti – nové oblečení, suvenýry i svačinu. Blížila se šestá večerní a tak jsme se vraceli na Náměstí Míru do ubytování na večeři. Během odpočinku po večeři vymyslely pracovnice rozřazovací kvíz na večerní lov pokladu. První polovina měla cestu snazší, druhá nepatrně náročnější. A co jsme hledali? Nebylo to nic jiného, než sladkosti. Ano, navštívili jsme prodejnu s pravými donuts. Večerní mlsání všem udělalo velkou radost.

Poslední ráno bylo ve znamení balení a poté nás čekala cesta městskou dopravou na výstaviště v Holešovicích. Mimo prohlídky výstaviště a parku Stromovka jsme měli hlavní cíl planetárium. Všichni klienti byli velmi natěšeni, protože netušili, co taková budova skrývá. Ihned za vstupem na nás čekali simulátory jízdy po Měsíci či Marsu. Klienti stáli ve frontě a moc se těšili, až si adrenalinovou jízdu vyzkouší. Planetárium poskytuje nejen velké množství informací, ale také možnost si vyzkoušet, proč se mění během měsíce vzhled Měsíce. Vyzkoušeli jsme si, kolik vážíme na které planetě. Dále nás čekala pohádka Skřítek a nové planetárium, kde jsme zjistili, co vše planetárium skrývá a jak se během jeho dlouhé historie vyvíjelo. Pak už jsme proběhli Stromovkou do Bageterie Boulevard, kde jsme si dali poslední oběd. Následovalo rozloučení s Prahou a odjezd zpátky domů, do Hořic.

Závěrem bychom chtěli poděkovat všem, kdo přispěli ve druhém ročníku benefičního galavečera Hořičáci dětem, protože celý tento výlet byl hrazen z jeho výtěžku. Děkujeme!

Zapsala: Mgr. Alena Funková

IMG_20170815_121032DSC_2137IMG_20170815_201318IMG_20170816_085804IMG_20170816_112144IMG_20170816_205109