Květen v Relaxu ve znamení hesla „Co je doma, to se počítá!“

Měsíc květen byl v našem klubu přímo nabitý nejrůznějšími aktivitami a akcemi. Nejen, že jsme společně navštívili psí útulek v Nové Pace a místní hasičskou stanici, ale hlavně jsme se dozvěděli mnoho nových informací ohledně péče o dům, zahradu, rodinu a její členy včetně domácích mazlíčků.

Začátek měsíce jsme odstartovali skupinovým povídáním, kde každý z nás vyjádřil své přání ohledně budoucího bydlení – někdo by chtěl bydlet v domě na vesnici, protože tam je větší klid a lidé k sobě mají blíž, zatímco jiní by chtěli bydlet v bytě ve městě, protože jsou na to zvyklí a neměli by v tomto případě mnoho starostí například o zahradu. V průběhu měsíce se naši klienti dozvěděli základní informace o tom, co všechno obnáší péče o dům a zahradu, rodinu i domácí mazlíčky. Leckdo z nich si na tomto základě uvědomil, že by i svými silami mohl přispět k chodu domácnosti tak, aby toho na rodiče nebylo příliš – zkrátka, že když každý přiloží ruku k dílu, bude všechno dříve hotové a zbyde více času na nějaké výlety či jiné volnočasové aktivity.

Svou fantazii si klienti procvičili při sestavování scénáře k náhodně vybraným fotografiím či obrázkům, ke kterým vymýšleli příběh. V květnu jsme si také otestovali svoje dovednosti při aktivitě „kreslení poslepu“, díky čemuž jsme se všichni dobře pobavili, když jsme své poslepu kreslené výtvory poprvé spatřili na vlastní oči. Aby se naši klienti mohli doma více angažovat například v přípravě večeře, vyzkoušeli si, jak lze jednoduše připravit zapečené brambory, na kterých si jistě pochutná úplně každý.

Aktivitou, která se setkala s velkým úspěchem, se v tomto měsíci staly scénky zaměřené na téma rodiny a péči o ni. Klienti si sami vymýšleli různé situace, které potom společně sehráli, následně za pomoci ostatních klientů zhodnotili a diskutovali o tom, jak by danou situaci řešil každý z nich jinak. A protože je květen neodmyslitelně spojení i s mistrovstvím světa v ledním hokeji, věnovali jsme jedno odpoledne sledování čtvrtfinálového zápasu mezi Českou republikou a USA. Tento zápas jsme sice nevybojovali, ale i tak jsme si na klubu užili skvělou atmosféru.

Ke konci měsíce jsme se společně s praktikantkou Luckou, která nám v klubu 14dní pomáhala, vydali do Novopackého psího útulku Místo z.s., kde nám bylo vysvětleno, jak to v takovém zařízení chodí. Ke všeobecnému nadšení nám následně bylo dovoleno vyvenčit pár pejsků, z čeho měli radost všichni zúčastnění – jak pracovnice klubu i útulku, naši klienti tak i samotní psí aktéři. Následující den patřil rovněž zvířátkům, tentokrát těm, o které se klienti doma starají. V tento den mohli všichni přinést do klubu ukázat a představit své zvířecí kamarády, objasnit, co péče o ně obnáší a celou dobu, kterou s námi strávili, se o ně museli postarat.

Protože se i doma můžeme setkat s různými situacemi, se kterými si nemusíme úplně vědět rady, vydali jsme se na exkurzi k hasičům z Nové Paky, kteří nám ukázali svou stanici, auta a vysvětlili nám, jak se máme chovat v mimořádných situacích. Hasičům i pracovníkům psího útulku tímto děkujeme za čas, který nám věnovali.

Pracovní tým NZDM Relax