V Exitu jsme prozkoumávali svět!

Během července jsme v nízkoprahovém klubu Exit poznávali zajímavosti ze tří velkých kontinentů – Evropy, Ameriky a Asie. Našim cílem bylo kromě získávání informací, testování našich znalostí a potěšení chuťových buněk zkoušením zajímavých receptů, také objevování spojitostí mezi různými kulturami a zeměmi.

První týden jsme začali objevováním krás České republiky. Jak to již tradičně v Exitu bývá, první pondělí v měsíci patří diskotéce. Tentokrát se z klubu Exit rozléhaly tóny českých, ale i slovenských písní. Během týdne jsme také stihli povídání o České republice. Naše země má mnoho krásných a zajímavých míst a spoustu z nich se nachází právě i v okolí Jičína. S klienty jsme si vzájemně vyměňovali zkušenosti z našich výletů a doporučovali si místa, která stojí za to navštívit. Mezi turisticky zajímavá místa patří zajisté Prachovské skály, Valdická brána na Valdštejnově náměstí v Jičíně nebo pro děti lákavé koupaliště Kníže. Na zmíněné koupaliště jsme společně chtěli vyrazit, ale počasí v daný den nám bohužel nepřálo.

V druhém týdnu jsme se během našeho exiťáckého cestování dostali do celé Evropy. Během povídání jsme objevovali zajímavosti evropského kontinentu, jako je například nejdelší řeka, nejvyšší hora či největší jezero. Dále jsme si povídali o turisticky zajímavých místech v různých evropských metropolích, tudíž jsme zmínili Eiffelovu věž v Paříži, Koloseum z Říma nebo například Šikmou věž v Pise. I k těmto památkám jsme si pověděli zajímavosti, jejich historii a význam. V tomto týdnu jsme také stihli jedno napínavé soutěžení. Jednalo se o poznávání vlajek evropských států. Po celém Exitu se rozléhaly názvy evropských států a klienti se předháněli, kdo pozná nejvíce vlajek. I když jsme měli jednoho vítěze, který se opravdu vyznal ve více jak polovině vlajek, všichni klienti si při celé aktivitě užili mnoho zábavy. Odměnou pro všechny byla tradiční maďarská pochoutka – langoše. Tuto evropskou pochoutku jsme podávali s kečupem a sýrem, ale i s marmeládou.

Týden třetí nás zavedl až na kontinent Amerika. O tom, že Ameriku objevil Kryštof Kolumbus, jsme již dávno věděli, proto jsme objevovali jiné zajímavosti, které až do této doby zůstaly našim mozkovým závitům utajeny. Povídání o Severní a Jižní Americe nám přineslo plno různorodých informací, Amerika totiž není jenom USA a Kanada, ale také jsou zde státy Jižní Ameriky, o kterých se také dá zjistit mnoho zajímavostí.  I v tomto týdnu proběhl kvíz, tentokrát však zaměřený na všech 50 států USA. Klienti pomocí doplňování písmen zjišťovali jména států USA. Ke každému států jsme si ukázali také obrázky staveb, měst nebo jiných kulturních míst, která jsou typické pro daný stát. I při této soutěží byli klienti velmi akční a poznávání je bavilo. A i v tomto týdnu jsme si neodpustili nějakou tu americkou dobrotu. Podařilo se nám vytvořit koblížky, které v Americe nazývají – Donuts. S marmeládou, skořicí nebo s čokoládou chutnaly opravdu skvěle. Abychom nezůstali jen u sladkého, pro USA je také typicky camping, proto i my jsme vyrazili do přírody, kde jsme podle bezpečnostních zásad rozdělali oheň a opekli si buřty. U toho jsme si povídali o zásadách kempování a místech k tomu určených.

Čtvrtý týden jsme se věnovali kontinentu Asie. Tento největší kontinent je také proslulý mnoha krásnými místy a neobvyklou kuchyní. Povídání o Asii se neslo v duchu velkých států jako například Čína a Rusko, ale zabrousili jsme i k menším, přesto významným státům, jako je Japonsko, Izrael nebo Indie. Asijská kultura nás velmi uchvátila. Pověděli jsme si i zajímavosti o různých náboženstvích, která se v Asii nejčastěji vyskytují. A i tento týden na našem programu nechybělo něco z tamní kuchyně. Avšak nevařili jsme až tak tradiční asijské pokrmy jako sushi či nudle, ale protože u nás vládne spíše sladká kuchyně, vytvořili jsme pokrm typický pro Rusko – Pelmeně. A že Vám to nic neříká? Jsou to plněné šátečky, které jsou známé tak pod názvem Pirohy. Zvolili jsme s klienty sladkou variantu této dobrůtky. Také jsme společně zjistili, že tento pokrm (především ve slané formě) je typický i pro Čínu, himalájské země, Ukrajinu či Litvu. Je to tedy pokrm, který spojuje asijskou a východoevropskou kulturu, což byl pro nás důkaz toho, jak jsou mezi sebou kultury ovlivňovány a propojovány. Předáváme si recepty, styly oblékání, hudební styly a mnoho dalších kulturních znaků. Proto je důležité, abychom se ve světových kulturách orientovali a ctili tradice nejen naše, ale i ostatních zemí.

Na poslední pondělí v měsíci jsme si nechali workshopy, ve kterých jsme si vyzkoušeli něco, co je typické právě pro naše procestované kontinenty. A nesmíme také zapomenout zmínit návštěvu hořického NZDM PoHoDa. S našimi hosty jsme si zahráli turnaj ve fotbálku, zahráli jsme si napínavou hru Dostihy a sázky a klub Exit byl naplněn zábavou a pohodovou náladou.

Pracovnice NZDM Exit

20134874_10203635746251572_536504864_n20158154_10203635746651582_1200478324_n20353767_1776619782348128_1730411762_o