V PoHoDě i nepohodě s internetem v kapse

Pro měsíc únor jsme si jako preventivní téma vybrali internet, kde jsme se především zaměřili na sociální sítě, což je téma, které je klientům velmi blízké.

Měsíc jsme započali čtvrtečním povídáním na téma internet, dozvěděli jsme se obecné informace a trochu historie, které nás uvedly do povědomí měsíčního tématu. Pro rozjezd měsíce jsme si uspořádali turnaj v kulečníku, při němž jsme si navzájem fandili a předávali různé rady a finty.

Nový týden jsme začali kreativně a to tvorbou plakátu na jakékoliv téma. Zdaleka nejpopulárnějším tématem se stal náš klub PoHoDa, pro který vznikl nejeden slogan! A protože plakáty byly opravdu velmi povedené, neváhali jsme a vyzdobili si nimi svůj klub. Abychom nezaháleli, rozhodli jsme se potrénovat naši slovní zásobu při hře Amos. Hra probíhala tak, že namísto kostek s čísly se použily kostky s písmeny – případně se kostky polepí, tak jsme to udělali i my, pak už se jen hodilo kostkami a v časovém intervalu jsme se snažili každý složit z písmen co nejvíce slov. Při pravidelném povídání přišly na řadu sociální sítě, především jejich rizika, kterých dnes přibývá a proto je důležité, je dostat do povědomí i našich klientů. Teď už víme, co se skrývá pod pojmy jako kyberšikana, kyberstakling, flaming a spoustu dalších. Víme i to, na koho je dobré se obrátit, pokud něco takového nastane ale především, jak se co nejlépe těmto rizikům vyvarovat a chránit sebe, soukromí a citlivé informace o naší osobě.

V pondělí jsme se rozhodli rozšířit a vylepšit naši výzdobu a to výrobou zvířátek z papírových rozet, které teď zdobí a rozveselují náš klub. Abychom procvičili naše chytré hlavičky a slovní zásobu, zahráli jsme si hru ,,Kdo ví víc“, kdy klienti na dané téma např. značky aut, psali co nejvíce slov spadajících pod dané téma. Ukázalo se, jaký mají klienti všeobecný přehled, když dokázali vymyslet slova ke každému zadanému tématu. Při povídání jsme se zaměřili na téma Média a konkrétně pak Facebook, který je klientům velmi blízký a tak měli hodně co říct, navzájem se se mohli doplňovat a předávat si nejrůznější informace. Na konec týdne nesměla chybět soutěž a to ,,Co nejvíce obrázků“, při níž bylo za úkol daném čase nakreslit co nejvíce různých obrázků, ze začátku se nám to zdálo lehké, ale po pár obrázcích, už jsme začali tápat očima po klubu a hledat inspiraci pro další obrázek.

Vnitřně jsme se již začali těšit na jaro, proto jsme se rozhodli si jaro přivolat skládáním květin z papírů. A jelikož se fantazii meze nekladou, vytvořili jsme si parádní masožravky! Ve čtvrtek jsme si popovídali o stalkingu, o jeho rizicích a o tom jak tento problém řešit. Konec týdne jsme uzavřeli oblíbenou soutěží Riskuj, ve které jsme si prověřili znalosti, které jsme během toho měsíce získali. Všechny zúčastněné jsme právem odměnili.

A jak se měsíc blížil ke konci, vytáhli jsme si zástěry a ukuchtili si palačinky, které jsme si dochutili marmeládou a kakaem. A touhle sladkou tečkou jsme zakončili měsíc únor.

Tým NZDM PoHoDa

28504535_10212913709576267_298780837_oIMG_3145IMG_3147IMG_3153