V PoHoDě je zdraví na prvním místě

V měsíci červnu se klienti nízkoprahového klubu PoHoDa věnovali tématu „Ve zdravém těle, zdravý duch“. Cílem tématu bylo, aby se klienti orientovali v problematice zdravého životního stylu.

Hned z kraje měsíce měli klienti možnost se zapojit do měsíční výzvy, jejímž úkolem bylo v klubu jíst pouze zdravě a nekonzumovat žádné slazené nápoje. Výzvy se rozhodlo zúčastnit celkem 6 klientů. Pracovnice si pro klienty v průběhu měsíce připravily povídání na témata sport, kvalitní jídelníček a zdraví. Témata v průběhu jednotlivých dní doprovázely zajímavé aktivity, při kterých se klienti věnovali především sportu a zdravému životnímu stylu. Společně si klienti měli možnost vyzkoušet sestavit jídelníček, potravinovou pyramidu či vytvořit zdravý zeleninový salát, který i přes počáteční nejistotu, že je moc zdravý, tudíž nebude dobrý, všem moc chutnal. Celý měsíc se nesl v duchu zdravého jídla a sportovních aktivit a soutěží.

Dne 22. 6. jsme ale zhřešili. Konala se oslava osmých narozenin PoHoDy, kde samozřejmě nesmělo chybět kvalitní občerstvení. Mimo připravených soutěží a zpívání za doprovodu kytary jsme grilovali hamburgery, posilňovali se čokoládovými muffiny a nesměl chybět ani slavnostní přípitek nealkoholickým šampaňským, aby se PoHoDě i nadále dařilo. Oslavy se zúčastnilo celkem deset klientů a nelze opomenout ani vzácnou návštěvu, pana ředitele OCH Jičín pana Davida Rejlka a pana Kamila Kašparovského, díky nimž se narozeninové odpoledne neslo v hudebním duchu.

V pátek 23. 6. náš klub navštívili žáci pátých tříd ZŠ Komenského se svými učiteli. Pro žáky byl připraven program, zpočátku jsme se věnovali klubu – jeho pravidlům a zajímavostem, poté co všichni věděli, kde jsou a proč sem mohou chodit, jsme se vrhli na druhou část programu. Protože se blíží léto, otevřeli jsme téma volného času, žáci se dozvěděli, co to volný čas je, jak jej lze trávit aktivně a pasivně. Závěrem každá dvojice prezentovala jejich společný zájem či koníček před ostatními. Myslíme si, že program se moc povedl a že jsme žákům zpříjemnily poslední dny ve škole.

Závěrem měsíce, jako již tradičně k zhodnocení tématu proběhly vědomostní soutěže AZ-kvíz a Riskuj!, jejichž cílem bylo upevnit nabyté poznatky o zdravém životním stylu. Před začátkem dlouho očekávaných prázdnin, poslední červnový den, klienty v PoHoDě čekaly odměny za vysvědčení. Každý, kdo se přišel pochlubit s vysvědčením, na kterém nebyla žádná nedostatečná, obdržel odměnu. Odměnu v tento den obdržel také vítěz měsíční výzvy a jeho odměna nemohla být jak jinak než chutná a zdravá.

Pracovnice NZDM PoHoDa

19420622_1434496973254438_3094625401824870612_n19554375_1441141539256648_6420872239814682846_núvodní fotka