V Relaxu jsme se učili, jak být fit

Leden bývá pro většinu lidí měsícem snahy o dodržování různých novoročních předsevzetí, a proto jsme se i my v klubu rozhodli, že se také pokusíme k tomu trochu přispět. Protože mezi jedno z nejčastějších předsevzetí patří to o hubnutí, cvičení nebo zdravém stravování, celý měsíc jsme se s klienty věnovali zdravému životnímu stylu, v němž jsme probrali všechna tato témata.

Hned první lednový den jsme si s klienty názorně ukázali, jaký je rozdíl mezi zdravým a nezdravým jídelníčkem, což jsme si vzápětí ověřili díky potravinové pyramidě. Klienti měli možnost zjistit, že základem správného stravování jsou obiloviny, rýže, těstoviny a pečivo, které doplňujeme průběžně ovocem a zeleninou. Pro naše stravování jsou také důležité mléčné výrobky, maso, ryby, vejce a luštěniny. I když pro nás nebylo až takovým překvapením, že nejméně bychom měli konzumovat sladkosti a fastfood, zjistili jsme, že ne vždycky tomu tak je.

Během celého měsíce jsme se dozvídali spousty nových informací i díky skupinovému povídání, kde jsme mimo jiné probrali odlišnost zdravého stravování od fastfoodu a důležitost přiměřeného pohybu a sportu při dodržování zdravého životního stylu. V rámci toho bylo klientům umožněno, aby si svou kondici názorně ověřili v připravené opičí dráze, kde mezi sebou vzájemně soupeřili o to, kdo z nich zdolá připravené úkoly nejrychleji. Za odměnu jsme se pak podívali na to, jak sportují jiní – fandili jsme našim biatlonovým sportovcům.

Abychom našim klientům ukázali, že jíst se dá nejen zdravě ale i chutně, společnými silami jsme si v klubu připravili zdravé ovesné sušenky a špaldové palačinky. Všichni tak měli možnost zjistit, že stravovat se zdravěji není až tak složité a že se nemusí bát občas sáhnout i po něčem sladkém.

Protože jsme si chtěli získané informace ověřit, připravili jsme pro klienty kvíz, ve kterém se objevily otázky ohledně zdravé stravy, potravinové pyramidy, sportu, diet a podobně. Klienty tato aktivita velice bavila a sami byli překvapení, kolik si toho pamatují. Ke konci měsíce se klienti seznámili s pohádkou o Hranolkově – o městečku, ve kterém se jeho obyvatelé stravují pouze smaženými jídly. Společně pak hledali řešení, jak by se dalo tomuto městečku pomoci, aby v něm lidé netloustli. Ke konci měsíce pak klienti na základě přiřazování kostek cukru k jednotlivým potravinám zjistili, kolik cukru za den zkonzumují. Díky těmto překvapivým informacím se všichni zamysleli nad tím, zda by svůj denní příjem cukru nechtěli trochu omezit.

Celý měsíc se u nás v klubu také nesl v duchu seznamování s novou pracovnicí Verčou, která k nám od nového roku nastoupila.

Pracovní tým NZDM Relax

26240586_1980455392275385_6351657271228485785_o27537122_10212699537342095_1308258243_o27537657_10212691391098444_21577454_o