Leden, únor a březen v PoHoDě

Nový rok pro nás začal zamyšlením o budoucnosti. Naším první měsíčním tématem bylo studium. Klienti tak dostali potřebné informace o možném studiu a směrech, kterými by se mohli vydat. Dalším naším tématem, kterým jsme se zabývali, byly záchranné složky a jejich práce. Klienti tak získali větší povědomí o jejich práci. V březnu jsme zvolili téma dospívání, které je teď u našich klientů velmi aktuální, a proto jsme se něj rozhodli udělat měsíční téma, aby klienti věděli

Studuj a buď v pohodě, to bylo naším prvním měsíčním tématem pro rok 2019. Hned ze začátku jsme během povídání probrali povinnou školní docházku, klienti tak získali mnoho nových poznatků. Následovalo povídání na téma střední školy a učiliště, vysoké a vyšší odborné školy, kdy klienti měli možnost popřemýšlet o své budoucnosti a návazném studiu po ukončení základní či střední školy. V návaznosti na toto téma, si klienti mohli vybrat střední školu a vyplnit si přihlášku, aby věděli, co je jednou čeká. A v neposlední řadě došlo i na téma ohledně úřadů práce či negramotnost ve světě a její dopad. Klienti se tak dozvěděli, k čemu úřad slouží a zároveň byli překvapeni statistikou o negramotnosti ve světě. V tomto měsíci jsme si udělali nepečené dortíky, na kterých jsme si s klienty pochutnali. Každý měl možnost si udělat svůj, podle své vlastní libosti. Nechybělo ani vyrábění, vyrobili jsme si plyšové skřítky, kterými jsme si vyzdobili klub. Zasoutěžili jsme si ve hře „Příběh z kostek“ a prověřili si znalosti v soutěži „Riskuj“, která měla prověřit znalosti ohledně našeho školství. Vítěze jsme vždy odměnili sladkostí. První měsíc v novém roce jsme zakončili cvičením jógy, při které jsme si ukázali pár cviků a meditaci, u čehož jsme se odreagovali a od školních povinností.

Druhé téma tohoto roku neslo název ,,Záchranné složky jsou v PoHoDě“. V povídání jsme se zaměřili na práci záchranné služby, policie, hasičů a vojáků. Probrali jsme jejich práci a důležitost. Společně jsme pak procházeli spoustu situací a to jak se v nich zachovat, než dorazí záchranné služby. V tomto měsíci jsme si zvládli upéct bábovku, vyrobit pár mandal a sliz na přání klientů. S klienty jsme si zahráli si hru „Černé historky“, kdy jsme řešili jednotlivé detektivní případy, abychom si představili náplň práce vyšetřovatelů. Tento měsíc nechyběly ani oblíbené turnaje a různé aktivity, při kterých nebyla nouze o zábavu a sladké odměny.

V březnu jsme se zaměřili na preventivní téma s názvem ,,Projdi pubertou v PoHoDě“. Naše povídání bylo zaměřené na dospívání, pravidelné lékařské prohlídky a sexuální chování i s jeho riziky. Jeden čtvrtek jsme nechali otevřenou debatu, kdy se klienti mohli ptát na cokoliv, co je v tomto tématu zajímá. Abychom měli jistotu, že klienti získali povědomí nových znalostí, prověřili jsme vědomosti ve hře „Pravda, nebo lež“. Při hře si klient vylosuje nějaký fakt na měsíční téma a musel rozhodnout, zdali je pravdivý, či nikoliv. Na téma dospívání jsme si i pustili online film, který se tématem zabýval. V březnu jsme si také zahráli poznávací hru, kdy jsme podle hlášek poznávali známé filmy či kreslili filmy podle popisu někoho jiného. Jeden klient měl k dispozici obrázek a v daném časovém intervalu ho musel druhému klientovi popsat. Ostatní klienti měli za úkol ho podle popisu nakreslit. Závěr měsíce jsme sladce zakončili výrobou košíčků s nutelovým krémem, které jsme si společně připravili a následně si na nich pochutnali.

Tým NZDM PoHoDa.

53348925_2182297665141028_4610731431881080832_n 53711569_2182297621807699_742820396344016896_n 55451651_2212850768752384_4637454357619539968_n 55491758_2212850692085725_197017644585451520_n