Když je maminka na vše sama

Do Centra SASanka přišla paní Katka s 11letým synem Tomášem. Katka žije s přítelem, společnou 3letou dcerou Deniskou a Tomášem, kterého má z předchozího manželství. Paní Katku známe již z dřívější doby, kdy právě od bývalého manžela odcházela. V té době byl Tomášek před nástupem školní docházky. Jednoho dne se otevřely dveře do centra a v nich stála ustrašená mladá maminka se slzami na krajíčku. Prožívala psychické násilí a k tomu fyzickému se schylovalo.

Paní Kateřinu jsme ihned odkázali na IC (intervenční centrum v Hradci Králové). Ověřili jsme možnosti paní Katky odstěhovat se ke známým, nebo k rodině. Bohužel toto nebylo možné a finanční situace v tu chvíli nebyla taková, aby byla mladá maminka schopna zvládnout jít sama se synem do podnájmu.

Vyhledaly jsme azylové domy pro matky s dětmi v okolí a na ně předali mamince kontakty. Podpořili jsme ji v tom, že se může obrátit na naše centrum, ať už se rozhodne s manželem zůstat, nebo ho opustí. Nakonec opravdu odešla, chvilku pobývala v azylovém domě. Později našetřila na potřebnou kauci a pronajala si byt. Rozvedla se, získala syna do své péče. Otec se o oba vůbec nezajímal. Začalo se blýskat na lepší časy, když si našla nového partnera a následně se narodila Deniska. Černým mráčkem byl však bývalý manžel. Chtěl se vídat se synem a beze sporu na to měl právo. Paní Katka však argumentovala tím, že se víc než 2 roky vůbec o Tomáška nestaral a řádně neplatil výživné. Ani Tomášek o kontakt s otcem příliš nestál a byl v tomto ohledu spíše negativní. Musel tak rozhodnout soud a ten dal za pravdu obou stranám. Otce podpořil ve styku se synem, ale chápal matčiny obavy. Zde jsme se opět vrátili jako služba my. Soud vynesl rozsudek, že se otec může setkávat s Tomášem pouze v Centru SASanka pod dozorem sociální pracovnice každý týden po dobu 3 hodin.

Tato setkávání jsou přesně formulována a musí zde být dohoda obou rodičů na tom, jestli mohou opustit prostory centra a jít třeba na procházku, do kina, na zmrzlinu. V některých případech je však striktně dané, že setkávání probíhá pouze v prostorách centra. I v tomto případě tomu tak je. Otec se snaží, pod dohledem sociální pracovnice, s Tomáškem zase sblížit a najít společnou cestu v tom, aby se mohli potkávat sami, bez naší asistence. Paní Katka se tomu do budoucna nebrání, ale chce mít jistotu, že jsou toho oba schopní. Jak to dopadne, dnes ještě nevíme, ale přejme jim, aby se začali vídat víc a bez nás.

Tento příběh najdete také na speciální edici etiket námi prodávaného medu.

Centrum SASanka

Vrchlického 824, Jičín 506 01