Dlouhodobé dobrovolnictví

Předpokládaná doba spolupráce dobrovolníka s organizací je 3 a více měsíců.

• Dobrovolníci pro pomoc v sociálních, školských nebo zdravotnických zařízeních.  Jedná se například o domovy pro seniory, nemocnice, volnočasová zařízení a různé druhy sociálních služeb.
    Program nabízí dobrovolnickou pomoc a podporu při práci s konkrétními klienty (uživateli, pacienty) dané organizace, a to vždy v souladu s jejím posláním, konkrétním individuálním plánem práce, nebo s léčebným režimem.
  • V sociálních službách se jedná například o vyplňování volného času uživatelů, doprovody na procházky a výlety, spoluvytváření rukodělných prací a další volnočasové činnosti.
  • Ve zdravotnických zařízeních je to v souladu s léčebným režimem vyplňování volného času, který má charakter běžné návštěvy.
  • Ve školských zařízeních to může být pomoc s doučováním, rukodělné činnosti, vyplnění volného času.

Podmínky pro dobrovolníka:
Osoba starší 15 let se souhlasem zákonného zástupce

Dlouhodobé mentoringové dobrovolnictví

Program předpokládá dlouhodobější spolupráci v horizontu více měsíců až let.

Je zacílen na dvě skupiny dobrovolníků a klientů:

• Je založeno na kamarádském vztahu dobrovolníka staršího 18 let a dítěte (3-18let), které se nachází v obtížné životní situaci a společně tráví volný čas např. povídáním si, hraním, plaváním, procházkami atd. Dobrovolník se stává dítěti ,,velkým kamarádem“ a oporou v situacích, kdy se dítě cítí bezbranně, osamoceně a nezapadá do kolektivu svých vrstevníků.
  • Je založeno na přátelském vztahu dobrovolníka staršího cca 50 let a rodiny s dětmi. Tento dobrovolník supluje v rodině babičku / dědečka. Jedná se často o neúplnou rodinu.  Pozitivním paradoxem je, že si dobrovolník a rodina pomáhají de facto navzájem. Dobrovolník se cítí být užitečný, rodině se dostane pomoci a ulehčení od každodenních starostí. Někdy vzniká dlouhotrvající přátelství.

Podmínky pro dobrovolníka:
Osoba starší 18 let u mentoringového dobrovolnictví