Tříkrálová koleda 2019
26. července 2018 Novinky

Tříkrálová koleda 2019

Společně s Vámi pomáháme mírnit neštěstí obyčejných lidí Již tradičně patří k novoročním událostem Tříkrálová koleda. Stejně tak tomu bude i začátkem roku 2019, kdy skupinky koledníků vyrazí sbírat malé dary, díky nimž se mohou dít velké věci. Možná dorazí i k Vám. Nezavírejte před nimi dveře, prosím. Nikdy nevíte, komu může Váš dar pomoci.

Asi třetina celkové sbírky je určena na humanitární pomoc, kterou zajišťuje Charita České republiky v případě živelných pohrom a válečných konfliktů po celém světě.  Zbytek pomůže financovat činnost Oblastní charity Jičín. Například se jedná o činnost Dobrovolnického centra, které vyhledává a připravuje dobrovolníky, kteří ve svém volném čase pomáhají druhým lidem. Navštěvují v nemocnici pacienty, za kterými nikdo nepřijde, navštěvují staré opuštěné lidi v jejich domácnostech, pomáhají v různých sociálních službách. Dále využíváme část vybraných financí jako krizový fond a pomáháme lidem z Jičínska a Novopacka, kteří se bez svého zavinění náhle dostanou do neštěstí. V minulosti jsme podpořili dvě rodiny, kterým nešťastnou náhodou vyhořely jejich domy. O dalších projektech financovaných ze sbírky, se můžete dozvědět na www.jicin.charita.cz.

Ovšem smysl sbírky není pouze ve vybírání peněz. Tříkrálová sbírka je také o obyčejném setkání lidí.  Je to o tom, že k Vám přijdou koledníci a popřejí Vám hezký Nový rok. „….štěstí, zdraví vinšujem Vám…“ se zpívá v tříkrálové koledě.  A věřte, že když to zpívají, myslí to doopravdy.

Za koledníka se může přestrojit každý bez ohledu na věk. Zapojit se můžete i jako celá rodina, nebo nám svěřit své děti jako malé koledníky (pro koledníky mladší 15 let zajistíme zodpovědnou osobu, která je bude doprovázet). Kostýmy můžete mít vlastní nebo poskytneme! Věříme, že Tříkrálová sbírka bude pro všechny zúčastněné mimořádným zážitkem a připomínkou na radostnou událost Vánoc. Každý koledník obdrží malý dárek.

Důležité je vědět, že skupinku koledníků doprovází vždy vedoucí, který se Vám musí prokázat platnou průkazkou – pověření ředitele Charity ČR a platným občanským průkazem. Číslo průkazky musí být shodné s číslem pokladničky. Ta musí být zapečetěná a opatřená logem charity. Je to tak proto, že se u nás často setkáváme s falešnými koledníky, a na ty je třeba si dát pozor. Například pokud potkáte Tři krále v hospodě, jde s téměř sto procentní jistotou o podvodníky.

Nebojte se zkontrolovat zapečetění pokladničky i průkazku. Koledníci s tím počítají a rozhodně to nepovažují za nemístné. V případě pochybností neváhejte zavolat Policii ČR nebo městskou policii, která oprávnění ke sbírce prověří.

Tříkrálová sbírka proběhne v Jičíně v pátek 4. ledna 2019, kdy budou koledníci obcházet školská zařízení, úřady, místní firmy a oblastní nemocnici. V sobotu 5. ledna 2019 potkáte koledníky v ulicích města Jičína, Holíně, Ostružně, Střevači, Veliši, Radimi, Dřevěnicích, Železnici, Bradlecké Lhotě dále v Nové Pace, Staré Pace, Úbislavicích, Hořicích, Bříšťanech, Kopidlně, Libáni, Vysokém Veselí, Lázních Bělohrad, Lomnici nad Popelkou.

Prosíme, přivítejte opět ve svých domovech, firmách a úřadech koledníky, kteří Vás potěší koledou a popřejí vše dobré do nového roku 2019.

Bc. Šárka Barešová

koordinátorka Tříkrálové sbírky